Βράζουμε τον μούστο και φτιάχνουμε πετιμέζι

20160929_181824

Ο τρύγος έχει ολοκληρωθεί από τους κατοίκους του χωριού μας εδώ και λίγες εβδομάδες. Όσοι μπόρεσαν να τρυγήσουν, λόγω των επιδρομών των ανεπιτήρητων βοοειδών, έκαναν και το κρασί της χρονιάς. Για την διαδικασία έχουμε μιλήσει και στο παρελθόν. Τα σταφύλια πατήθηκαν με το πατητήρι και στύφτηκαν καλά στο τρόκολο για να δώσουν τον μούστο. Οι άντρες ανέλαβαν την μετατροπή του μούστου σε κρασί και οι γυναίκες την μετατροπή του μούστου σε πετιμέζι αλλά και την παρασκευή της μουστόπιτας.

Ένα απόγευμα συναντήσαμε την κ. Ελευθερία να φτιάχνει το πετιμέζι, βράζοντας τον μούστο όπως παλιά. Απαθανατίσαμε την στιγμή για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νέοι. Ο μούστος που χρησιμοποιείται πιάνεται κατευθείαν, φρέσκος, από τα σταφύλια που μόλις έχουν πατηθεί. Μέσα σε αυτόν τον μούστο βυθίζεται τούλι με στάχτη για να σταματήσει τον βρασμό. Η στάχτη είναι κοσκινισμένη ώστε να μην έχει μέσα κάρβουνα. Την επόμενη ημέρα σουρώνεται ο μούστος και μπαίνει στην φωτιά για να βράσει. Το πετιμέζι θα είναι έτοιμο όταν ξαφριστεί και μείνει στην κατσαρόλα το 1/3 του υπάρχοντος μούστου. Όλη την χρονιά θα χρησιμοποιηθεί για εδέσματα που θα γλυκάνουν μικρούς και μεγάλους. Το πετιμέζι, θα το ακούσετε “πεκμέζι” στο χωριό.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...