Τρύγος στο χωριό μας!

IMG_8453
Δείτε φωτογραφίες και βίντεο.

Τα αμπέλια στολίζουν τη γη της Λευκάδας και αποτελούν διαχρονικά μια από τις σημαντικότερες δραστηριότητες των ανθρώπων του νησιού. Όλες οι οικογένειες του χωριού μας ασχολούνται με την αμπελουργία. Τα φροντίζουν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς κλαδεύοντας τα, σκάβοντας το χώμα, δένοντας τις κληματόβεργες, κ.α., περιμένοντας την ώρα που θα δρέψουν τους καρπούς των κόπων τους.

Κι εκείνα τους ανταμείβουν με τραγανά και ζουμερά σταφύλια, γνήσια προϊόντα της λευκαδίτικης γης. Τέλη Σεπτέμβρη με αρχές Οκτώβρη, ανάλογα με τον καιρό, αρχίζει ο τρύγος. Μια τελετουργία ο τρύγος, η ώρα που ο καλλιεργητής θα πιάσει το σταφύλι, θα το μυρίσει, θα θαυμάσει το χρώμα του, θα απολαύσει τη γεύση του.

Τα σταφύλια θα γιομίσουν τα κοφίνια και θα πάρουν το δρόμο για τις αυλές των σπιτιών. Θα περάσουν από το πατητήρι -ελάχιστοι πια τα πατούν με τα πόδια-, το τρόκολο, θα γραδάρουν το μούστο για να δουν το βαθμό και μετά ο μούστος θα καταλήξει στα βαρέλια όπου θα ξεκινήσει η ζύμωση. Θα περάσουν αρκετές εβδομάδες για να φτάσει το νέο κρασί στο ποτήρι του καλλιεργητή. Μα σαν φτάσει εκείνη η ώρα που το κρασί θα γεμίσει τα ποτήρια και η γεύση του θα ικανοποιεί τότε θα ευφρανθεί και η καρδιά.

Οι νοικοκυρές θα πάρουν μούστο για να φτιάξουν μουσταλευριά, πετιμέζι (πεκμέζ!), μουστοκούλουρα και τζούκια ή σουτζούκια (καρύδια βουτηγμένα σε μουσταλευριά).

Ευχαριστούμε τον κ. Νίκο Καββαδά για την επεξεργασία και δημιουργία του βίντεο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...