Του Σταυρού στον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Πλατυστόμων

IMG_2608

Σήμερα 14 Σεπτεμβρίου, Ύψωσις του Τιμίου Σταυρού, και ο ιερέας λειτούργησε στην εκκλησία του χωριού μας. Με βασιλικό από τις γλάστρες τους κατέφτασαν όλες οι γυναίκες του χωριού και μοσχοβόλησε η εκκλησιά.

IMG_2607 IMG_2605

Παλιότερα οι γυναίκες συνήθιζαν να αναπιάνουν το προζύμι με το βασιλικό από την εκκλησιά, διαδικασία που φωτογραφίσαμε σήμερα από τις νεότερες.

IMG_2635

IMG_2634

IMG_2636 IMG_2637 IMG_2639 IMG_2640

Για τους ενδιαφερόμενους περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία αντλήσαμε από το διαδίκτυο και συγκεκριμένα από το pentapostagma.gr, το οποίο αναφέρει:

Η παρασκευή του προζυμιού
Με ιερή ευλάβεια και πίστη παίρνουμε το κλαδί του βασιλικού που λάβαμε από τα χέρια του ιερέως μετά τον εκκλησιασμό μας την ημέρα της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού. Σε ένα δοχείο βάζουμε λίγο χλιαρό νερό. Στη συνέχεια εμβαπτίζουμε το βασιλικό μέσα στο νερό σταυρώνοντάς το τρεις φορές και ψάλλοντας τα παρακάτω:

Απολυτίκιον της Εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού
Σῶσον Κύριε τὸν λαόν σου καὶ εὐλόγησον τὴν κληρονομίαν σου, νίκας τοῖς Βασιλεῦσι κατὰ βαρβάρων δωρούμενος καὶ τὸ σὸν φυλάττων διὰ τοῦ Σταυροῦ σου πολίτευμα.
Κοντάκιον της Εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού
Ὁ ὑψωθεὶς ἐν τῷ Σταυρῷ ἑκουσίως, τῇ ἐπωνύμῳ σου καινὴ πολιτεία, τοὺς οἰκτιρμούς σου δώρησαι, Χριστὲ ὁ Θεός, Εὔφρανον ἐν τῇ δυνάμει σου, τοὺς πιστοὺς Βασιλεῖς ἡμῶν, νίκας χορηγῶν αὐτοῖς, κατὰ τῶν πολεμίων, τὴν συμμαχίαν ἔχοιεν τὴν σήν, ὅπλον εἰρήνης, ἀήττητον τρόπαιον.
Στη συνέχεια ρίχνουμε στο δοχείο σκληρό αλεύρι και το ανακατεύουμε, μέχρι να γίνει παχύρευστος χυλός. Σκεπάζουμε το δοχείο με μια καθαρή πετσέτα και το τοποθετούμε σε θερμό μέρος.
Την επομένη ημέρα αναπιάνουμε το προζύμι με λίγο χλιαρό νερό και λίγο αλεύρι ακόμη και το αφήνουμε και πάλι τυλιγμένο στο ίδιο ζεστό μέρος λέγοντας τα παραπάνω ψαλμικά.
Ίσως χρειαστεί το ίδιο να το επαναλάβουμε και άλλη φορά.
Το προζύμι μας με τη Χάρη του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού θα φουσκώσει θαυματουργικά, οπότε μπορούμε να ζυμώσουμε τα πρόσφορά μας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...