Το μεγάλο έργο του συλλόγου μας στην πηγή του Αβδελιάρη!

 

dscn2149-1024x768

Η πηγή του Αβδελιάρη βρίσκεται επί της επαρχιακής οδού Πλατυστόμων-Περιγιαλίου, λίγα μέτρα πριν από την διασταύρωση για το μοναστήρι της Κόκκινης Εκκλησιάς (ή μετά αν έρχεστε από το Περιγιάλι). Είναι μια πολύ παλιά πηγή από την οποία πίνουν νερό δεκαετίες οι Πλατυστομίτες. Η ονομασία πιθανότατα δηλώνει ότι το νερό δεν έχει βδέλλες, είναι νερό καθαρό. Λέγεται πως το νερό κάνει καλό στον οργανισμό και όσοι από το χωριό έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας προτιμούν να πίνουν νερό από την πηγή. Τον μεγάλο πλάτανο φύτεψε ο αείμνηστος Αιμίλιος Θειακός το 1936. Η πινακίδα βέβαια που το έγραψε έχει εξαφανιστεί εδώ και πολλά χρόνια. Οικογενειακές φωτογραφίες μας θυμίζουν ότι παλιότερα εκεί γινόταν και γλέντια μεταξύ φίλων και συγγενών, λίγο χωριάτικο ψωμί βρεγμένο, τυρί και κρασί και καλή διάθεση έφταναν να ευφρανθεί η ψυχή των ανθρώπων.

 

dscn2102-1024x768

Η βρύση βρίσκεται στην περιοχή της Ζάβ(ι)κας, μια περιοχή πλούσια σε νερά όπου οι χείμαρροι ενώνονται και σχηματίζουν τον Δημοσάρη. Εκεί βρίσκεται ο καταρράκτης της Αλογομάντρας που έχει νερό τους χειμερινούς μήνες καθώς επίσης και ερείπια νερόμυλων που λειτουργούσαν παλιότερα. Περιοχή που ξεκινούν πολλά μονοπάτια, για το μοναστήρι της Κόκκινης Εκκλησιάς, για το γεφύρι στα Κρεμάσματα, για τους νερόμυλους και την αρχή της κοίτης του ποταμού “Δημοσάρη”, και τα οποία ευελπιστούμε πως φέτος θα ολοκληρώσουμε τον καθαρισμό τους και θα είναι προσβάσιμα προς όλους. Είναι περιοχή που βρίθει μύθων για νεράιδες και ξωτικά αλλά και περιοχή που σύμφωνα με μαρτυρίες κυνηγούσε ο ποιητής Αριστοτέλης Βαλαωρίτης που διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τον πλατυστομίτη ηγούμενο της Ιεράς Μονής Κόκκινης Εκκλησιάς Βησσαρίωνα Κατωχιανό!

 

dscn2106-1024x768

Η πηγή είναι μέρος που αγαπάμε και θελήσαμε να διαθέσουμε ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων του ταμείου του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλατυστόμων “Η Κόκκινη Εκκλησιά” ώστε να ομορφύνει και πρωτίστως να είναι πιο καθαρή. Ο Δήμος Ελλομένου είχε πριν πολλά χρόνια διακοσμήσει με πέτρα την πηγή, είχε φτιάξει μια μεγάλη πέτρινη λιθιά και είχε δημιουργήσει πέτρινα σκαλοπάτια για την πρόσβαση σε αυτήν. Ο σύλλογος μας φέτος επέκτεινε αυτό το έργο ολοκληρώνοντας την κατασκευή των σκαλοπατιών (δεν είχαν κατασκευαστεί τρία σκαλοπάτια στην αρχή του δρόμου με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολη η πρόσβαση), δημιουργώντας επιπλέον πέτρινες λιθιές και μια επιπλέον είσοδο προς την πηγή, φτιάχνοντας τις γούρνες ώστε το νερό να οδηγείται προς την έξοδο και όχι προς την “πλατεία” της πηγής όπως συνέβαινε, προφυλάσσοντας το μεγάλο βυτίο του νερού, τοποθετώντας παγκάκια για την ξεκούραση των επισκεπτών. Είναι ένα έργο διαμόρφωσης του χώρου, που τα μέλη του συλλόγου διέθεσαν περίπου ένα μήνα εργασιών για την μελέτη, την κατασκευή και την ολοκλήρωσή του με κοπιαστική προσωπική εργασία, ένα έργο που κόστισε περίπου 4.500 ευρώ, χρήματα που έφτασαν στο ταμείο του συλλόγου από τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τα τρία τελευταία έτη και τις υπόλοιπες δράσεις του συλλόγου, συνδρομές και δωρεές.

 

dscn2109-1024x768

Για την ολοκλήρωση του έργου στην πηγή ευχαριστούμε τον κ. Βαγγέλη Ανυφαντή για την δωρεά της μαρμάρινης πλάκας και την επιχείρηση “ΑΦΟΙ Γεωργάκη” για την δωρεά υλικών.

dscn2101-1024x768

Η πηγή πριν την παρέμβαση του συλλόγου:

dscn6764 img_1961dscn6766 eikones-552

Η πηγή μετά την παρέμβαση του συλλόγου:

Είναι το δεύτερο μεγάλο έργο που χρηματοδοτεί εξ’ ολοκλήρου ο σύλλογος μας μετά την τοποθέτηση αλουμινένιων κουφωμάτων στα παράθυρα του δημοτικού σχολείου του χωριού και την επισκευή της στέγης του το 2013, έργο που μας είχε κοστίσει περίπου 3000 ευρώ και έγινε σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή καθώς η στέγη είχε φθορές που θα επέτρεπαν στο νερό της βροχής να εισχωρήσει στο εσωτερικό και να προκαλέσει μεγάλες ζημιές στο ταβάνι ενώ η κεντρική αίθουσα ήταν έκθετη σε πολλούς κινδύνους καθώς τα τζάμια των ξύλινων κουφωμάτων είχαν σπάσει και το νερό έμπαινε στην αίθουσα, με αποτέλεσμα να σαπίζουν θρανία, καρέκλες και αντικείμενα που υπήρχαν στο χώρο.

Να επισημάνουμε πως παρότι είχε εγκριθεί από το 2014 δημοτικό κονδύλι για την επισκευή της στέγης, την αντικατάσταση των κουφωμάτων και το εξωτερικό βάψιμο του δημοτικού σχολείου, αυτά τα χρήματα δεν έφτασαν ποτέ στα χέρια μας και ούτε ο Δήμος πραγματοποίησε εργασίες στο χώρο. Όσες εργασίες έχουν γίνει σε αυτό το κτήριο από την δεκαετία του 1980, οπότε και έκλεισε το σχολείο, είναι μονάχα οι εργασίες του συλλόγου μας που πέραν των παραπάνω έχει πραγματοποιήσει και εργασίες καθαρισμού, διαμόρφωσης και περίφραξης του εξωτερικού χώρου. Το Δημοτικό Σχολείο έχει υποστεί ζημιές από τον σεισμό του 2015 ωστόσο δεν έχουμε δει ακόμη κάποια κινητοποίηση από την πλευρά των τοπικών αρχών. Η ζημιά που είχε υποστεί η στέγη επισκευάστηκε την επόμενη ημέρα κατόπιν ενεργειών και χρηματοδότησης του συλλόγου μας για να μην μπει νερό από τις καταιγίδες των επόμενων ημερών μετά τον σεισμό. Το Δημοτικό Σχολείο, ένα κτήριο που έφτιαξαν οι κάτοικοι αυτοί του χωριού με προσωπική τους εργασία, οι γυναίκες κουβαλούσαν τις πέτρες από την “Κόντρα” και οι άντρες έχτιζαν, χρειάζεται μια γενναία χρηματοδότηση προκειμένου να γίνει ένα κτήριο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των κατοίκων που θα μπορούσαν να έχουν μια διέξοδο για δημιουργία και έναν χώρο συνάντησης.

dscn4425-800x600 dscn4430-800x600

Το Δημοτικό Σχολείο πριν:

h-916h-925

Και μετά την παρέμβαση του συλλόγου:

dscn4167-1024x768

img_5009

Διοικούμε έναν σύλλογο που προσπαθεί να είναι ωφέλιμος για τον τόπο μας. Διοικούμε έναν σύλλογο που αγαπιέται από τους απανταχού Πλατυστομίτες και στηρίζεται από πλήθος κόσμου που τιμά τις εκδηλώσεις και τις δράσεις μας. Γι΄ αυτήν την στήριξη σας ευχαριστούμε θερμά, καθώς χωρίς αυτήν δεν θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε κάτι καλύτερο για τον τόπο μας. Πιστεύουμε ότι η αυτοοργάνωση, η κινητοποίηση και η μαχητικότητα που οι επιδεικνύουν οι κοινότητες είναι καθοριστικοί παράγοντες για την καλυτέρευση της ζωής τους.

Φωτογραφίες από την πρόοδο των εργασιών στην πηγή του Αβδελιάρη:


Φωτογραφίες από την περιοχή:

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...