Το γιοφύρι στα Κρεμάσματα

IMG_4335

Επιθυμία πολλών μελών του συλλόγου είναι η διάνοιξη των παλιών μονοπατιών που χρησιμοποιούνταν κατά τις περασμένες δεκαετίες από τους ανθρώπους του χωριού μας. Τον περασμένο Νοέμβρη επιχειρήθηκε μια πρώτη προσέγγιση του γεφυριού στα Κρεμάσματα μετά από περίπου 30 χρόνια.

IMG_4321

Στις αρχές του 1900 η επικοινωνία των χωριών με το μοναστήρι της Κόκκινης Εκκλησιάς, τα λιοστάσια και τα αμπέλια, γινόταν από το γεφύρι του Καλκάνη, γιατί τους περισσότερους μήνες του χρόνου οι χείμαρροι ήταν ορμητικοί και το Δημοσάρι δεν ήταν προσπελάσιμο. Το γεφύρι του Καλκάνη βρισκόταν στο σύνορο των κοινοτήτων Πλατυστόμων-Αλεξάνδρου. Πιθανότατα ήταν ξύλινο και χρησιμοποιούταν περίπου μέχρι το 1935. Τότε κατασκευάστηκε λίγο πιο κάτω με τσιμέντο το γεφύρι των Κρεμασμάτων, στην περιοχή “Κρεμάσματα”. Οι χωρικοί περνούσαν αποκλειστικά από εκεί με τα ζώα τους το χειμώνα για πολλές δεκαετίες, ενώ το καλοκαίρι που το νερό λιγόστευε περνούσαν πενήντα μέτρα περίπου πιο κάτω από το γεφύρι, από ένα πέρασμα. Οι παλιότεροι θυμούνται αμυδρά ότι στο γεφύρι είναι χαραγμένο ως έτος κατασκευής το 1936 ή το 1938 και πιθανολογούν ότι έχει να προσεγγιστεί περίπου από το 1985.

eikones 556

Η πηγή του Αβδελιάρη

eikones 555

Συνολικά τον περασμένο Νοέμβρη έγιναν τέσσερις προσπάθειες προσέγγισης του γεφυριού. Οι δυο πρώτες από την «Αλογομάντρα» από το παλιό μονοπάτι, η τρίτη από την περιοχή «Σουβλερή Πέτρα» και η τελευταία και πιο επιτυχημένη από την περιοχή της «Πλάκας» μέσα από ιδιόκτητα κτήματα. Καμία, όμως, φορά δεν μπορέσαμε να φτάσουμε στο γεφύρι λόγω της πυκνής βλάστησης, που εκτός ότι δυσκολεύει την πρόσβαση, λειτουργεί και αποπροσανατολιστικά. Ίσως αν ήμασταν περισσότεροι να τα καταφέρναμε καλύτερα.

eikones 550

Ο βράχος στη Ζάβ(ι)κα

eikones 542

Ο καταρράκτης που σχηματίζεται στην Αλογομάντρα.

eikones 545

Το μονοπάτι που ανεβαίνει από την Αλογομάντρα, πλησίον του κεντρικού δρόμου.

 

Ακολουθούν φωτογραφίες της περιοχής “τραβηγμένες” από το παλιό μονοπάτι πάνω από την Αλογομάντρα που, παρότι έχει να πατηθεί περίπου τριάντα χρόνια, όσοι το γνωρίζουν αναγνωρίζουν ακόμη τη διαδρομή:

Πανοραμική άποψη της περιοχής από άλλο σημείο

IMG_4220

Φωτογραφίες από την περιοχή της “Πλάκας” και από τη βλάστηση της περιοχής:

Στο βάθος το σημείο όπου περνούν οι χείμαρροι, ώσπου να καταλήξουν στην Αλογομάντρα και να ενωθούν με το Δημοσάρι. Η λήψη είναι από ένα ψηλό βράχο κάτω από την περιοχή της Πλάκας και πάνω από την περιοχή της Ζάβ(ι)κας.

IMG_4328

Η μακρινή φωτογραφία, όπου φαίνεται το γεφύρι αμυδρά, είναι τραβηγμένη από την ίδια περιοχή:

IMG_4335

Όσοι επιθυμούν να βοηθήσουν στην προσπάθειά μας μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας, προκειμένου από το φθινόπωρο πια να γίνει μια πιο οργανωμένη προσπάθεια καθαρισμού των μονοπατιών της όμορφης περιοχής μας. Ήδη έχουν εκφράσει ενδιαφέρον περίπου πέντε εθελοντές.

Τέλος, όποιος γνωρίζει περισσότερες ή διαφορετικές πληροφορίες για την ιστορία των γεφυριών μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας, ώστε να αναθεωρήσουμε το άρθρο.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...