Τα ψωμιά των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και άλλα έθιμα των ημερών!

???????????????????????????????

Φωτογραφίζουμε τα ψωμιά των ημερών και καταγράφουμε με την κάμερα την κ. Μαρία Κατωχιανού να μιλά για τα ψωμιά αλλά και τα υπόλοιπα έθιμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Δείτε το βίντεο και τις φωτογραφίες που ακολουθούν.

IMG_1292

IMG_4718

Η εορτή των Χριστουγέννων και του Αγίου Βασιλείου είναι ακόμα στο χωριό μας άρρηκτα συνδεδεμένη με τις παραδόσεις και τα έθιμα. Τα τελευταία χρόνια απαθανατίζουμε τα ψωμιά που οι νοικοκυρές παρασκευάζουν με πολλή αγάπη και τα οποία παίρνουν ιδιαίτερη θέση στο γιορτινό τραπέζι.

 

Οι Σταυροί

IMG_1290

IMG_1500

IMG_1458 IMG_1462 IMG_1503 IMG_4702 IMG_4714

Τον Σταυρό, που του δίνουμε το σχήμα του σταυρού, τον κόβουμε παραμονή Χριστουγέννων, παραμονή Πρωτοχρονιάς και παραμονή των Φώτων. Τα Χριστούγεννα κατά την παρασκευή φτιάχνουν μονάχα ένα σταυρό ενώ για το Σταυρό των Φώτων ενώνουν τρεις σταυρούς (τρία ζυμάρια).

Το Χριστόψωμο ή Χριστοκούλουρο με την περίτεχνη διακόσμηση το κόβουμε ανήμερα Χριστουγέννων, ανήμερα Πρωτοχρονιάς και ανήμερα των Φώτων.

 

Τα Χριστόψωμα

IMG_1501

IMG_1463 IMG_4701 IMG_4710 IMG_4713

Συνηθίζεται, πριν καθίσει η οικογένεια να φάει, ο «αρχηγός» του σπιτιού να χαράσσει με το μαχαίρι το ψωμί σε σχήμα σταυρού και να το τοποθετεί στη μέση του τραπεζιού πάνω στο δοχείο που περιέχει το κρασί. Όλα τα μέλη του σπιτιού ακουμπούν το χέρι τους επάνω στο ψωμί, εύχονται χρόνια πολλά και στη συνέχεια είτε το κάθε μέλος παίρνει το κομμάτι του είτε το ψωμί κόβεται σε φέτες και μοιράζεται στο τραπέζι.

IMG_4707

IMG_1997

Οι μπαλούμπες και οι σταυροί είναι μικρότερα ψωμιά, το 1/4 ενός καρβελιού περίπου, και φτιάχνονται για τις κόρες και τους γιους των οικογενειών αντίστοιχα. Οι μπαλούμπες διακοσμούνται με σταφίδες και γαρύφαλλα και η τελική εικόνα θυμίζει γυναικεία μορφή.

 

Οι μπαλούμπες

IMG_1289 IMG_1460 IMG_1461 ??????????????????????????????? ???????????????????????????????

Όλα τα παραπάνω ψωμιά έχουν γέμιση μπαχαρικών (κανέλα, γαρύφαλλα) και σταφίδων και διακοσμούνται εξωτερικά με σουσάμι, αμύγδαλα και καρύδια και σχέδια με ζυμάρι.

IMG_4719

Η κ. Μαρία Κατωχιανού μας εξηγεί αναλυτικά την παρασκευή των ψωμιών και μας μιλά για τα υπόλοιπα έθιμα των εορτών, έτσι όπως τα θυμάται εκείνη, στο όμορφο καφενεδάκι της στο χωριό μας.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...