Συγκίνησε και ζωντάνεψε αναμνήσεις η προβολή του ντοκιμαντέρ για το Δημοτικό Σχολείο Πλατυστόμων

21534415_10210746038351127_1207323236_o (1024x678)

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η προβολή του ντοκιμαντέρ για την ιστορία του Δημοτικού Σχολείου Πλατυστόμων.

Περίπου 120 άτομα συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017 στο προαύλιο του πρώην Δημοτικού Σχολείου Πλατυστόμων προκειμένου να παρακολουθήσουν το ντοκιμαντέρ με τίτλο Δημοτικό Σχολείο Πλατυστόμων. 1928-1986. Οι άνθρωποι, το χωριό, η εκπαίδευση. Εκτός των μαθητών διαφόρων ηλικιών, παρόντες ήταν και οι δάσκαλοι κ.κ. Ναπολέων Δουβίτσας, Παναγιώτης Φίλιππας, Νίκος Λάζαρης και Διονύσης Παπανικολόπουλος. Ήταν η πρώτη φορά μετά από δεκαετίες που στο ίδιο χώρο βρέθηκαν δάσκαλοι και μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Πλατυστόμων.

21616979_2005370249698814_340781388_o

Το ντοκιμαντέρ βασίστηκε στην πολύχρονη έρευνα που πραγματοποίησε η πρόεδρος του συλλόγου κ. Ειρήνη Βονιτσάνου ενώ την δημιουργία του ανέλαβε αφιλοκερδώς ο κ. Νίκος Καββαδάς. Οι δεκάδες συνεντεύξεις των μαθητών και δασκάλων του Δημοτικού Σχολείου Πλατυστόμων συγκίνησαν ιδιαίτερα τους θεατές, τους ταξίδεψαν πίσω στο χρόνο και ζωντάνεψαν τις αναμνήσεις τους. Άπαντες συνεχάρησαν τους δημιουργούς που ήταν παρόντες και χειροκρότησαν το αποτέλεσμα, το οποίο αποτελεί ένα πρωτόγνωρο δημιούργημα για ένα μέρος της ιστορίας του χωριού, μια παρακαταθήκη του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλατυστόμων “Η Κόκκινη Εκκλησιά” στις επόμενες γενιές.

21555929_10210746016990593_272396451_o (1024x678)

Την εκδήλωση χαιρέτισε η πρόεδρος του συλλόγου κ. Ειρήνη Βονιτσάνου, ευχαρίστησε θερμά όσους βοήθησαν για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης και της έρευνας και αναφέρθηκε εν συντομία στην έρευνα που πραγματοποίησε:

Αρχικά για την υλοποίηση της σημερινής εκδήλωσης ευχαριστούμε θερμά τον Μουσικοφιλολογικό Όμιλο Απόλλων Καρυάς, τον Σύλλογο Φίλων Αλεξάνδρου «Φηγός» και τον κ. Βασίλη Κατωχιανό για την παραχώρηση του τεχνικού εξοπλισμού. Επίσης, ευχαριστούμε τον κ. Στέφανο Κατηφόρη για τη δωρεά των αφισών και το S/M Καρυά-Κοψιδάς Κωνσταντίνος για την δωρεά των αναψυκτικών και νερών που θα προσφερθούν μετά το πέρας της εκδήλωσης, με ένα μικρό μπουφέ προσφορά του συλλόγου μας.

Λίγα λόγια για την έρευνα στην οποία στηρίζεται το ντοκιμαντέρ:

Το 2012 ξεκίνησα να καταγράφω τις αναμνήσεις των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Πλατυστόμων και μετέπειτα τις αναμνήσεις των δασκάλων του. Μέχρι τότε δεν γνώριζα τίποτα για την ιστορία του καθώς όταν το σχολείο έκλεισε εγώ ήμουν μόλις ενός έτους. Σκοπός των συνεντεύξεων ήταν εξαρχής η καταγραφή της ιστορίας του Δημοτικού Σχολείου και η παράδοση αυτής της ιστορίας στις επόμενες γενιές.

Παρότι οι ιστορικές πληροφορίες που έχουμε για το Δημοτικό Σχολείο Πλατυστόμων ξεκινούν από το 1828 με το κοινό σχολείο με τους οικισμούς του Αλεξάνδρου, η δική μου έρευνα επικεντρώνεται στις πληροφορίες των εν ζωή μαθητών του και δασκάλων και των μαθητολογίων που εντοπίζουμε από το 1928 και που κλείνουν το 1986, τη χρονιά που το σχολείο κλείνει οριστικά.

Οι πληροφορίες που παίρνουμε από τους περίπου 60 συμμετέχοντες αφορούν στην καθημερινότητα του σχολείου, την καθημερινότητα του χωριού, τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων, ιστορικά γεγονότα, ακόμη και κοινωνικές και πολιτικές πτυχές της εποχής.

Πρόκειται για μια ερασιτεχνική έρευνα, καθότι δεν είμαι ιστορικός, κι επιπροσθέτως το ιστορικό υλικό λόγω της παλαιότητάς του ενίοτε δεν μας δίνει ακριβείς πληροφορίες. Πρόκειται για μια ερασιτεχνική παραγωγή καθώς το μεγαλύτερο μέρος των συνεντεύξεων τραβήχτηκε από μια φωτογραφική κάμερα χαμηλής ανάλυσης, με διάσπαρτους ήχους του χωριού και των κατοίκων του αλλά και ήχους της πόλης καθώς κάποιες συνεντεύξεις έγιναν στην Λευκάδα, στην Πρέβεζα και στην Αθήνα.

Την επεξεργασία του βίντεο, την ηχοληψία και την σκηνοθεσία του ντοκιμαντέρ που διαρκεί 1 ώρα και 40 λεπτά ανέλαβε αφιλοκερδώς ο καλός μου φίλος και συνεργάτης Νίκος Καββαδάς, τον οποίο ευχαριστώ θερμά για τις ώρες που διέθεσε και για την παρουσία του απόψε εδώ.

Οι φωτογραφίες που προβάλλονται συλλέχθηκαν από σπίτι σε σπίτι, από αρμάρι σε αρμάρι και οφείλω να ευχαριστήσω ολόθερμα τις κυρίες Λαμπρινή Θειακού, Μαρία Κατωχιανού, Μαργαρίτα Βονιτσάνου, Ευαγγελούλα Θειακού, Σταυρούλα Θειακού, Ειρήνη (Ντίνα) Βονιτσάνου, Αγγελική Βονιτσάνου και τους κυρίους Πέτρο Θειακό και Γιώργο Βονιτσάνο για την παραχώρηση του φωτογραφικού τους υλικού. Ευχαριστώ πάρα πολύ την κ. Ουρανία Ξηρομερίτη και τον σύζυγό της κ. Αντώνη Χατζή για την παραχώρηση του αρχειακού τους υλικού. Θερμές ευχαριστίες και στους κ.κ. Κώστα Λάζαρη και Δημήτρη Δήμα για την βοήθεια τους στην εύρεση και διάθεση των μαθητολογίων.

Τέλος, ευχαριστώ ολόθερμα όσους συμμετείχαν στην έρευνα, μπροστά ή πίσω από την κάμερα, γιατί μου άνοιξαν το σπίτι τους, μου άνοιξαν την καρδιά τους και βοήθησαν στην καταγραφή της ιστορίας του χωριού μας και του σχολείου μας. Ότι κρατάμε για μας κάποτε θα σβήσει, ό,τι όμως μοιραζόμαστε περνά στην ιστορία. Μπορούμε να πράξουμε συλλογικά, προσφέροντας ο καθένας και κάτι από λίγο και να παράξουμε ένα μεγάλο αποτέλεσμα κι ας είμαστε λίγοι, αρκεί να το θέλουμε και να εργαστούμε πάνω σε αυτό. Κι αυτός ο σύλλογος, ο δικός μας σύλλογος, με τη δράση του αυτό αποδεικνύει.

Καλή μας θέαση!

21534018_10210746038791138_238515291_o (1024x678)

Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ χαιρέτισαν την εκδήλωση οι δάσκαλοι κ.κ. Παναγιώτης Φίλιππας και Νίκος Λάζαρης. Η κ. Ειρήνη Κατσαρού διάβασε ένα γράμμα που έστειλε ειδικά για την εκδήλωση η δασκάλα κ. Βαρβάρα Μπελογιάννη (υπήρξε δασκάλα του Δημοτικού Σχολείου Πλατυστόμων). Επίσης, την εκδήλωση χαιρέτισε ο κ. Γιώργος Φραγκούλης και ο κ. Γιώργος Φίλιππας, που είναι και νυν Αντιδήμαρχος του Δήμου Λευκάδας. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ακόμη ο Αρχιμανδρίτης π. Ιωαννίκιος Ζαμπέλης με παιδιά από την “Κατασκήνωση στο Νυδρί” και ο Αντιδήμαρχος κ. Στάθης Βλάχος.

21533949_10210746038631134_1377001101_o (1024x678)

Τέλος, να ευχαριστήσουμε ολόθερμα τον κ. Θανάση Κατωπόδη που κατέγραψε την έναρξη και το κλείσιμο της εκδήλωσης. Το ντοκιμαντέρ θα ανέβει στην ιστοσελίδα του συλλόγου τις επόμενες ημέρες!

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

1 Απάντηση

  1. 13 Σεπτεμβρίου 2017

    […] Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες και βίντεο σχετικά με την εκδήλωση που προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ [εδώ] […]