Καλή Χρονιά! Φτιάχνουμε λαδόπιτα λευκαδίτικη!
Παλαιόθεν στη Λευκάδα η βασιλόπιτα είναι λαδόπιτα με φλουρί! Την παρασκευάζουμε με τον παραδοσιακό τρόπο και με τα μυστικά που μοιράστηκαν μαζί μας οι νοικοκυρές του χωριού. Βέβαια τραβήξαμε μόνο φωτογραφίες γιατί ο χαλβάς κοχλάζει…επικίνδυνα για να το καταγράψουμε με βίντεο.
Καλημέρα και καλή χρονιά σε όλους τους απανταχού Πλατυστομίτες.
Με την απαρχή του 2014 θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας την παρασκευή της παραδοσιακής λευκαδίτικης λαδόπιτας, ενός γλυκίσματος που παλαιότερα αποτελούσε το μόνιμο γλυκό που προσφερόταν στα σπίτια της Λευκάδας σε γάμους, σε κηδείες, σε γιορτές, την πρωτοχρονιά με κρυμμένο φλουρί στο τυχερό κομμάτι (ή φελί).
Η παρασκευή της λαδόπιτας απαιτεί αρκετό χρόνο και δυνατά χέρια να γυρνάνε και να ψήνουν το χαλβά.
Τι υλικά θα χρειαστούμε:
2 lt ελαιόλαδο (συνήθως κρατάμε 100-200 gr)
2 kg αλεύρι
σουσάμι
αμύγδαλα
Για το σιρόπι:
2 lt νερό
1 kg ζάχαρη
Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη να βράζει για να φτιάξουμε το σιρόπι. Ρίχνουμε μέσα ξυλαράκια κανέλλας και γαρύφαλλα. Κατά προτίμηση όταν βράσει το σιρόπι προσθέτουμε ένα φλυτζανάκι πετιμέζι ή μέλι. Από τα μυστικά που μοιράστηκαν μαζί μας οι γυναίκες του χωριού: για να καταλάβουμε ότι το σιρόπι είναι έτοιμο βάζουμε ανοιχτή την παλάμη μας πάνω από την κατσαρόλα και αν το χέρι μας κολλάει καθώς κλείνουμε τα δάχτυλα τότε το σιρόπι είναι έτοιμο. Ένα άλλο μυστικό είναι να στάξουμε μια σταγόνα σιρόπι στο νύχι του αντίχειρα. Εάν γυρνώντας τον αντίχειρα η σταγόνα δεν πέσει τότε είναι έτοιμο.
Τοποθετούμε σε μια άλλη κατσαρόλα το λάδι και μόλις κάψει αρχίζουμε να ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι.
Δεν το ρίχνουμε σε μεγάλες ποσότητες για να μη σταματήσει το βράσιμο. Ανακατεύουμε πολύ καλά προσθέτοντας όλο το αλεύρι μέχρι να γίνει χαλβάς. Το χρώμα του θα είναι περίπου ξανθό.
Στη συνέχεια ξεκινάμε να καβουρδίζουμε το χαλβά προσθέτοντας μια μια κουταλιά σιρόπι. Απαιτείται μεγάλη προσοχή γιατί κοχλάζει έντονα κάθε φορά που το σιρόπι αναμειγνύεται με τον καυτό χαλβά. Αφού πιει όλο το σιρόπι, με έναν συνεχώς αυξανόμενο βαθμό δυσκολίας στο ανακάτεμα, αποκτήσει ένα χρυσοκαφετί χρώμα και πια ο χαλβάς ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Εάν την προορίζουμε για βασιλόπιτα προσθέτουμε και το φλουρί.
Στρώνουμε σε ένα ταψί σουσάμι και απλώνουμε κουταλιά κουταλιά το χαλβά. Το ισιώνουμε με μια λαδόκολλα ώστε να λειάνουμε την επιφάνεια. Πασπαλίζουμε και την επιφάνεια με σουσάμι. Χαράζουμε τα κομμάτια ή τα φελιά, όπως λέμε στο χωριό, σε σχήμα ρόμβου και τοποθετούμε σε κάθε κομμάτι ένα ή μισό αμύγδαλο.
Ψήνουμε το χαλβά μας περίπου μια ώρα στους 180 βαθμούς.
Αφού αφήσουμε τη λαδόπιτα λίγο να κρυώσει πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλλα.
Όταν προσφέρουμε τη λαδόπιτα σε γάμους την διακοσμούσε, προσφάτως κατ’ αυτόν τον τρόπο.
Συνηθίζεται πρωτοχρονιάτικη λαδόπιτα να προσφέρουμε και στα σπίτια του χωριού που έχουν πένθος και συνήθως λόγω του πένθους δεν φτιάχνουν λαδόπιτα.
Επίσης και τις περασμένες δεκαετίες έφτιαχναν κουραμπιέδες στο χωριό, όχι όμως μελομακάρονα.
Πρόσφατα σχόλια