Έθιμα Απόκρεων

Ο εορτασμός των Απόκρεων βρίσκεται στο αποκορύφωμά του. Οι Λευκαδίτες για ακόμη μια φορά φαρομανάνε, αφήνοντας για λίγο τις έγνοιες στην άκρη. Η κ. Ειρήνη Κατσαρού μας θύμισε κάποια παλιά έθιμα που γινόταν στο χωριό την εβδομάδα της Τυρινής. Ευχόμαστε σε όλους καλές απόκριες και καλή σαρακοστή.

Ο Χασκαράγκας

Το βράδυ της Κυριακής της Τυρινής οι οικογένειες έβραζαν ένα αυγό σφιχτό. Αφού αφαιρούσαν το τσόφλι του περνούσαν μια κλωστή με τη βελόνα από την μια άκρη στην άλλη. Στη μια άκρη έκαναν κόμπο και από την άλλη κρεμούσαν την κλωστή από το ταβάνι. Διαφορετικά το κρατούσε και το καθοδηγούσε ο αρχηγός της οικογένειας. Όποιος μπορούσε να το δαγκώσει με το στόμα χωρίς να χρησιμοποιήσει το χέρι του αυτός ήταν ο νικητής, ο οποίος έτρωγε και το αυγό.

 Τυροκουλούρα Απεταστή

Την έφτιαχναν την εβδομάδα της Τυρινής. Χρησιμοποιούσαν προζύμι, αλεύρι, νερό, αλάτι, μπόλικο ελαιόλαδο και τυρί φέτα. Την έψηναν σε φούρνο με ξύλα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...