Ανοίγουμε φύλλο και φτιάχνουμε λαχανόπιτα

IMG_3460

Και εξηγούμε…λαχανόπιτα στο χωριό μας λέμε την χορτόπιτα. Καμία δεν λέει «πάω να μαζέψω χόρτα», όλες λένε «πάω να μάσω λάχανα»! Δείτε πως ανοίγουμε χωριάτικο φύλλο και πως φτιάχνουμε μια πολυαγαπημένη μας πίτα στο βίντεο και στις φωτογραφίες που ακολουθούν.
Οι γυναίκες του χωριού μας από το φθινόπωρο μέχρι και την άνοιξη πηγαίνουν στα χωράφια και μαζεύουν χόρτα, τα οποία αναγνωρίζουν και ονοματίζουν, δηλαδή ξέρουν τι πρέπει να μαζέψουν, έτσι όπως τα έμαθαν από γενιά σε γενιά. Τα λάχανα είτε τα βράζουν και τα τρώνε ως σαλάτα με λάδι και λεμόνι ή ξύδι είτε τα κόβουν και τα κάνουν πίτα. Στις πίτες εκτός από τα χόρτα που βρίσκουν στους αγρούς προσθέτουν και χόρτα που καλλιεργούν στον κήπο τους.

Μετά από δική σας επιθυμία, αδράξαμε την ευκαιρία να βιντεοσκοπήσουμε την διαδικασία παρασκευής χωριάτικου φύλλου και παραδοσιακής χορτόπιτας. Όπως και το βίντεο για το ζύμωμα των ψωμιών της Λαμπρής, που ανεβάσαμε το Πάσχα του 2012 και το οποίο έχει περισσότερες από 5.200 προβολές στο youtube, είναι αμοντάριστο, έτσι και αυτό είναι σε πραγματικό χρόνο, ώστε να γνωρίζετε τους ακριβείς χρόνους που χρειάζονται για μια παρόμοια διαδικασία. Για οικονομία χρόνου αρχίσαμε τη βιντεοσκόπηση στο άνοιγμα του τελευταίου φύλλου.

Να σημειώσουμε ότι ανοίγουν μόνες τους τα φύλλα με ζυμάρι που παρασκευάζουν εκείνη την ώρα. Για να φτιάξουν το ζυμάρι αναμειγνύουν 4 φλιτζάνια του καφέ νερό, 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι, 2 φλιτζάνια του καφέ λάδι, προαιρετικά ένα κουταλάκι του γλυκού ξύδι ή λεμόνι για να ανοίγει καλύτερα το φύλλο και προαιρετικά πάλι ένα κουταλάκι ζάχαρη. Στη συνέχεια προσθέτουν αλεύρι όσο πάρει, περίπου ένα κιλό και ζυμώνουν. Αφήνουν το ζυμάρι να ξεκουραστεί για μια ώρα, αφού το σκεπάσουν με μια πετσέτα. Μετά το ανοίγουν σε φύλλα με τον πλάστη. Τις ποσότητες των υλικών μας τις έδωσαν για 4 φύλλα, όσα χρειάζονται για ένα ταψί κουζίνας. Εκείνες μετρούν τα υλικά «με το μάτι».

Όπου αναφέρουμε λάδι εννοούμε φυσικά ελαιόλαδο.

Δείτε την κ. Αγγελική Βονιτσάνου πως ανοίγει φύλλο και πως φτιάχνει λαχανόπιτα.

*Παρακαλούνται θερμά όσοι επιθυμούν να αναδημοσιεύουν κείμενα της ιστοσελίδας μας να αναφέρουν την αρχική πηγή.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...