Γενικές πληροφορίες

Το χωριό Πλατύστομα βρίσκεται στο κατάφυτο κεντρικό τμήμα της Λευκάδας σε υψόμετρο 480 μέτρων. Πιθανότατα η ονομασία του προήλθε από το πλατύ άνοιγμα (σαν πλατύ στόμα) που σχηματίζεται μεταξύ των βουνών Σκάρων και Ελάτης στην ανατολική πλευρά του χωριού και το οποίο αποκαλύπτει την απαράμιλλα θέα προς τα πριγκηπόννησα και τα βουνά της Αιτωλοακαρνανίας. Η πλεονεκτική γεωγραφική του θέση προσφέρει πρόσβαση από την Καρυά (3χλμ), τον Αλέξανδρο (3χλμ), τη Βαυκερή (5χλμ) και το Περιγιάλι (8χλμ), ενώ απέχει 17χλμ από την πόλη της Λευκάδας.Περίπου 50 άτομα οι μόνιμοι κάτοικοι και μόλις 7 τα μικρά παιδιά. Οι νεότεροι εργάζονται στην Καρυά, το Νυδρί και τη Λευκάδα, ωστόσο αφιερώνουν τον υπόλοιπο χρόνο τους στην φροντίδα και την καλλιέργεια της γης.

[slideshow]

Η ιστορία του χωριού μας

Σύμφωνα με μαρτυρίες οι πρώτοι κάτοικοι επιθυμούσαν τις Κοντριάδες ως τοποθεσία του χωριού αλλά επειδή εκεί δραστηριοποιούνταν οι καλόγηροι του μοναστηριού της Κόκκινης Εκκλησιάς εγκαταστάθηκαν στα Παλιόσπιτα, λίγο πιο πάνω από τα Πηγαδούλια, την παλιά βρύση του χωριού. Με τα χρόνια και υπό τον φόβο των πειρατών εγκαταλείφθηκε και αυτό το σημείο και οι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν στην σημερινή τοποθεσία. Με τις μετακινήσεις των πληθυσμών ανά τους αιώνες οι οικογένειες του χωριού άλλαξαν.

Αναζητώντας την καταγωγή των σημερινών οικογενειών εντοπίσαμε τα παρακάτω: Θειακός από την Ιθάκη, Κατωχιανός από την Κατάνη της Ιταλίας, Βονιτσάνος από τη Βόνιτσα, Καρτάνος από τη Σικελία, Καλύβας από το Σούλι, Παπανικολόπουλος από την Πελοππόνησο. Αναζητώντας τον πληθυσμό του χωριού κατά τις περασμένες δεκαετίες βρήκαμε ότι κατά την απογραφή του 1928 διέμεναν 328 άτομα εκ των οποίων οι 167 ήταν άντρες και οι 161 γυναίκες. Τις επόμενες δεκαετίες ο πληθυσμός του χωριού άρχισε να μειώνεται με την κάθοδο των κατοίκων προς τα Αχούρια, το μετέπειτα Περιγιάλι και την μετανάστευση προς άλλους προορισμούς.

Οι κάτοικοι ασχολούνταν με τη γεωργία και κυρίως με την φροντίδα των ελαιόδεντρων και των αμπελιών τους έχοντας μεγάλη παραγωγή λαδιού και κρασιού. Καλλιεργούσαν επίσης σιτηρά (σιτάρι, κριθάρι, βρώμη),φακές, ρεβίθια, κουκιά.
Δευτερεύουσα ασχολία των κατοίκων η κτηνοτροφία.

Οι εκκλησίες μας

Η προστάτιδα του χωριού είναι η Αγία Παρασκευή και η εκκλησία εορτάζει στις 26 Ιουλίου. Σύμφωνα με την παράδοση αν και αρχικά η εικόνα είχε βρεθεί στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής (εκεί που σήμερα είναι το αναπαλαιωμένο λιοτρίβι του Κατωχιανού) εκ θαύματος μεταφερόταν στην σημερινή τοποθεσία που είναι χτισμένος ο ναός. Όσες φορές κι αν μετέφεραν την εικόνα πίσω στην πλατεία τόσες φορές η εικόνα έφευγε υποδεικνύοντας το σημείο που επιθυμούσε η Αγία να χτιστεί ο ναός της. Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, δίπλα από την Αγία Παρασκευή, εορτάζει στις 6 Δεκεμβρίου. Στην ευρύτερη περιοχή υπήρχαν παλαιότερα το μοναστήρι των Αγίων Ταξιαρχών και ο ναός του Αγίου Ιωάννη στον Αδάνη, ο ναός των Αγίων Πάντων πάνω από το μοναστήρι της Κόκκινης Εκκλησιάς και ο ναός του Αγίου Γεωργίου στην Παλαιοκατούνα. Σήμερα διασώζονται μόνο ερείπια αυτών. Ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας το μοναστήρι της Κόκκινης Εκκλησιάς αφιερωμένο στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου που εορτάζει στις 25 Μαρτίου και για την ιστορία του οποίου έχουμε αφιερώσει ειδική ενότητα.

*Όλες οι πληροφορίες προήλθαν από μαρτυρίες Πλατυστομιτών. Εάν γνωρίζετε πρόσθετες ή διαφορετικές πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Βοηθήστε μας να ξετυλίξουμε το κουβάρι της ιστορίας μας.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε κάποια στοιχεία που συλλέξαμε για την κοινότητα Πλατυστόμων (Πλατύστομα και Περιγιάλι) από την Στατιστική Υπηρεσία Λευκάδας την οποία και ευχαριστούμε για την παραχώρηση των στοιχείων.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ

ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΛΑΤΥΣΤΟΜΩΝ

ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΚΤΙΡΙΩΝ 1970
ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΛΑΤΥΣΤΟΜΩΝ

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ

ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ ΤΟΥ 1961 ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΛΑΤΥΣΤΟΜΩΝ
Εκμεταλλεύσεις με ζώα και αριθμός ζώων
Αριθμός εκμεταλλεύσεων που δηλώθηκαν ζώα: 93
Ίπποι: 23
Ημίονοι: 7
Όνοι: 42
Χοίροι: 2
Πουλερικά όλων των ειδών: 421
Δεν υπήρχαν βόδια, αγελάδες, μόσχοι, μοσχίδες και κυψέλες μελισσών.
Αριθμός εκμεταλλεύσεων με πρόβατα: 64
Αριθμός ζώων: 188
Αριθμός εκμεταλλεύσεων με κατσίκες: 85
Αριθμός ζώων: 419
ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ ΤΟΥ 1971 ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΛΑΤΥΣΤΟΜΩΝ
Σύνολο εκμεταλλεύσεων σε δέντρα
Αριθμός εκμεταλλεύσεων: 87
Αριθμός δένδρων: 16548
Αριθμός εκμεταλλεύσεων ελαιόδεντρων: 87
Αριθμός δένδρων: 10950
Αριθμός εκμεταλλεύσεων πορτοκαλιάς: 68
Αριθμός δένδρων: 934
Αριθμός εκμεταλλεύσεων λεμονιάς: 71
Αριθμός δένδρων: 2413
Αριθμός εκμεταλλεύσεων λοιπών εσπεριδοειδών: 9
Αριθμός δένδρων: 22
Αριθμός εκμεταλλεύσεων ροδακινιάς: 6
Αριθμός δένδρων: 20
Αριθμός εκμεταλλεύσεων μηλιάς: 11
Αριθμός δένδρων: 191
Αριθμός εκμεταλλεύσεων λοιπών καρποφόρων: 72
Αριθμός δένδρων: 2018
Αριθμός εκμεταλλεύσεων αμπέλων και σταφιδαμπέλων: 67
Εκτάσεις: 322στρ.
Αριθμός εκμεταλλεύσεων σε δενδρώδεις καλλιέργειες: 83
Εκτάσεις: 653στρ.
Αριθμός εκμεταλλεύσεων σίτου: 35
Εκτάσεις: 168στρ.
Αριθμός εκμεταλλεύσεων αραβοσίτου: 0
Αριθμός εκμεταλλεύσεων λαχανικών και μποστ/κών: 6
Εκτάσεις: 8στρ.
Αριθμός εκμεταλλεύσεων ετήσιων καλλιεργειών: 60
Εκτάσεις: 318
Άτομα στα νοικοκυριά των εκμεταλλεύσεων (με τον αρχηγό): 357
Από αυτά τα 296 ήταν ηλικίας 10 ετών και άνω.
Άτομα 10 ετών και άνω έχοντα την γεωργία ή την κτηνοτροφία ως κύρια απασχόληση: 158
Άτομα 10 ετών και άνω έχοντα την γεωργία ή την κτηνοτροφία ως δευτερεύουσα απασχόληση: 6