Επισκέψιμη η συλλογή Μεταβυζαντινών Κειμηλίων της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας

museum

Σήμερα και αύριο μπορείτε να θαυμάσετε από κοντά τα δεσποτικά της Ιεράς Μονής Κόκκινης Εκκλησιάς που εκτίθενται στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Λευκάδας και συγκεκριμένα στη Συλλογή Μεταβυζαντινών Κειμηλίων.

Στα πλαίσια του 1ου Φεστιβάλ Λευκαδίτικης Γαστρονομίας που πραγματοποιείται στην πόλη της Λευκάδας Παρασκευή 11 και Σάββατο 12 Ιουλίου, θα είναι επισκέψιμη η Συλλογή Μεταβυζαντινών Κειμηλίων της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας από τις 19:00 έως τις 20:30.

Στο χώρο αυτό εκτίθενται μοναδικές εικόνες από το μοναστήρι της Κόκκινης Εκκλησιάς καθώς και άλλων μονών και ναών της Λευκάδας.

Τα δεσποτικά του καθολικού της Ι. Μ. Κόκκινης Εκκλησιάς εικονογραφήθηκαν από τον Μιχαήλ Τζεν, γνήσιο εκφραστή της Κρητικής Τέχνης.

scan0009

Ο Χριστός παριστάνεται με τη στολή. Η επιγραφή αναφέρει «Βασιλεύς Βασιλευόντων και Μέγας Αρχιερεύς». Έργο του Μιχαήλ Τζεν.

scan0002

«Ο Ευαγγελισμός» φέρει την υπογραφή του Μιχαήλ Τζεν «ΧΕΙΡ ΜΙΧΑΗΛ ΤΟΥΝΤΖΕ» και την χρονολογία » ΑΨΚΓ», 1723. Η εικόνα βρισκόταν στο καθολικό του μοναστηριού μέχρι το 1964, οπότε και μεταφέρθηκε για ασφάλεια σε εκκλησία του χωριού μας. Το 1968 μεταφέρθηκε στη Συλλογή Μεταβυζαντινών Κειμηλίων, όπου καθαρίστηκε και φυλάσσεται μαζί με τα άλλα τρία δεσποτικά της μονής, όλα έργα του Μιχαήλ Τζεν.

Αξίζει να επισκεφθείτε είτε αυτές τις μέρες είτε κάποια άλλη στιγμή τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Λευκάδας και δείτε από κοντά τις εικόνες που κοσμούσαν το καθολικό της Ιεράς Μονής Κόκκινης Εκκλησιάς.

 

Advertisements