Καλή Χρονιά! Φτιάχνουμε λαδόπιτα λευκαδίτικη!

IMG_0545

Παλαιόθεν στη Λευκάδα η βασιλόπιτα είναι λαδόπιτα με φλουρί! Την παρασκευάζουμε με τον παραδοσιακό τρόπο και με τα μυστικά που μοιράστηκαν μαζί μας οι νοικοκυρές του χωριού. Βέβαια τραβήξαμε μόνο φωτογραφίες γιατί ο χαλβάς κοχλάζει…επικίνδυνα για να το καταγράψουμε με βίντεο.

Καλημέρα και καλή χρονιά σε όλους τους απανταχού Πλατυστομίτες.

Με την απαρχή του 2014 θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας την παρασκευή της παραδοσιακής λευκαδίτικης λαδόπιτας, ενός γλυκίσματος που παλαιότερα αποτελούσε το μόνιμο γλυκό που προσφερόταν στα σπίτια της Λευκάδας σε γάμους, σε κηδείες, σε γιορτές, την πρωτοχρονιά με κρυμμένο φλουρί στο τυχερό κομμάτι (ή φελί).

Η παρασκευή της λαδόπιτας απαιτεί αρκετό χρόνο και δυνατά χέρια να γυρνάνε και να ψήνουν το χαλβά.

Τι υλικά θα χρειαστούμε:

2 lt ελαιόλαδο (συνήθως κρατάμε 100-200 gr)
2 kg αλεύρι
σουσάμι
αμύγδαλα

Για το σιρόπι:

2 lt νερό
1 kg ζάχαρη

Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη να βράζει για να φτιάξουμε το σιρόπι. Ρίχνουμε μέσα ξυλαράκια κανέλλας και γαρύφαλλα. Κατά προτίμηση όταν βράσει το σιρόπι προσθέτουμε ένα φλυτζανάκι πετιμέζι ή μέλι. Από τα μυστικά που μοιράστηκαν μαζί μας οι γυναίκες του χωριού: για να καταλάβουμε ότι το σιρόπι είναι έτοιμο βάζουμε ανοιχτή την παλάμη μας πάνω από την κατσαρόλα και αν το χέρι μας κολλάει καθώς κλείνουμε τα δάχτυλα τότε το σιρόπι είναι έτοιμο. Ένα άλλο μυστικό είναι να στάξουμε μια σταγόνα σιρόπι στο νύχι του αντίχειρα. Εάν γυρνώντας τον αντίχειρα η σταγόνα δεν πέσει τότε είναι έτοιμο.

IMG_0536 IMG_0531

Τοποθετούμε σε μια άλλη κατσαρόλα το λάδι και μόλις κάψει αρχίζουμε να ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι.

IMG_0532

Δεν το ρίχνουμε σε μεγάλες ποσότητες για να μη σταματήσει το βράσιμο. Ανακατεύουμε πολύ καλά προσθέτοντας όλο το αλεύρι μέχρι να γίνει χαλβάς. Το χρώμα του θα είναι περίπου ξανθό.

IMG_0539 IMG_0540
Στη συνέχεια ξεκινάμε να καβουρδίζουμε το χαλβά προσθέτοντας μια μια κουταλιά σιρόπι. Απαιτείται μεγάλη προσοχή γιατί κοχλάζει έντονα κάθε φορά που το σιρόπι αναμειγνύεται με τον καυτό χαλβά. Αφού πιει όλο το σιρόπι, με έναν συνεχώς αυξανόμενο βαθμό δυσκολίας στο ανακάτεμα, αποκτήσει ένα χρυσοκαφετί χρώμα και πια ο χαλβάς ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Εάν την προορίζουμε για βασιλόπιτα προσθέτουμε και το φλουρί.

IMG_0547 IMG_0548 IMG_0549 IMG_0550 IMG_0551 IMG_0552 IMG_0553 IMG_0554 IMG_0555

IMG_0557

Στρώνουμε σε ένα ταψί σουσάμι και απλώνουμε κουταλιά κουταλιά το χαλβά. Το ισιώνουμε με μια λαδόκολλα ώστε να λειάνουμε την επιφάνεια. Πασπαλίζουμε και την επιφάνεια με σουσάμι. Χαράζουμε τα κομμάτια ή τα φελιά, όπως λέμε στο χωριό, σε σχήμα ρόμβου και τοποθετούμε σε κάθε κομμάτι ένα ή μισό αμύγδαλο.

IMG_0562

IMG_0560

IMG_0563 IMG_0565 IMG_0571 IMG_0572 IMG_0574 IMG_0575

Ψήνουμε το χαλβά μας περίπου μια ώρα στους 180 βαθμούς.
Αφού αφήσουμε τη λαδόπιτα λίγο να κρυώσει πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλλα.

IMG_0578 IMG_0588 IMG_0542

Όταν προσφέρουμε τη λαδόπιτα σε γάμους την διακοσμούσε, προσφάτως κατ’ αυτόν τον τρόπο.

IMG_0590 IMG_0592 IMG_0593 IMG_0595 IMG_0597 IMG_0598 IMG_0667

Συνηθίζεται πρωτοχρονιάτικη λαδόπιτα να προσφέρουμε και στα σπίτια του χωριού που έχουν πένθος και συνήθως λόγω του πένθους δεν φτιάχνουν λαδόπιτα.

Επίσης και τις περασμένες δεκαετίες έφτιαχναν κουραμπιέδες στο χωριό, όχι όμως μελομακάρονα.

Advertisements