Τα πανηγύρια των δεκαετιών ’50-’60 στο χωριό μας

clarinet

του Απόστολου Βονιτσάνου.

Εδώ στο Πλατύστομα το πανηγύρι είναι στις 25 και 26 Ιούλη, της Αγίας Παρασκευής. Τις δεκαετίες του 1950 και 1960 το χωριό ξεπερνούσε τους 250 κατοίκους. Στα πανηγύρια ερχόταν κόσμος απ’ όλα τα γύρω χωριά, Καρυά, Αλέξανδρος, Κολυβάτα, Εγκλουβή, Βαυκερή, Σφακιώτες κι ο κόσμος ξεπερνούσε τα 350 άτομα συνολικά. Υπήρχε σεβασμός και τα συγγένεια λειτουργούσαν υποδειγματικά. Η οικογένεια η δική μας, για παράδειγμα, είχε επαφές στο Σπανοχώρι και τον Πόρο. Έρχονταν αυτοί εδώ της Αγίας Παρασκευής, πηγαίναμε εμείς των Ταξιαρχών στο Σπανοχώρι και του Αγίου Νικολάου στον Πόρο. Μαζευόταν έτσι κόσμος αρκετός.

Το μενού στα περισσότερα σπίτια ήταν σούπα σπαέτο με τράγο και για επιδόρπιο το περίφημο σπληνάντερο.

Το πρωί πηγαίναμε στην εκκλησία με συνοδεία κλαρίνου. Μετά τη Θεία Λειτουργία φεύγαμε πάλι με συνοδεία κλαρίνου και ξεκινούσε το γλέντι που κρατούσε μέχρι που νύχτωνε! Τότε δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα και τα πανηγύρια γίνονταν κυρίως την ημέρα. Είχαμε λούξ και καρμπούρα που φώτιζαν με ασετιλίνη. Καρμπούρα λέγαμε ένα ειδικό στενόμακρο βάζο που περιείχε νερό και πλάκες ασετιλίνης. Στο πάνω μέρος είχε ένα σωληνάκι όπου έφευγε το αέριο κι εκεί βάζαμε φωτιά και είχαμε φως.
Θα ακουστεί παράξενο αλλά τότε το χωριό στο πανηγύρι είχε 5 κομπανίες, ζυγιές τις λέγαμε τότε.

1.    Διοργανωτής ο Βασίλης Παπανικολόπουλος. Τοποθεσία στ’ αλώνια στου Βασίλα. Κλαρίνο Θανάσης Βλάχος Καρανάσος. Λαούτο, τραγούδι Βερεστόντας. Κιθάρα, τραγούδι Σπύρος Τσιροπούλης και Πάνος Βρεττός Βρυονέλλος.
2.    Διοργανωτής ο Χαράλαμπος και ο Κώστας Θειακός. Τοποθεσία του μπάρμπα Αντώνη στο Βελούχι. Συγκρότημα από την Άρτα, στο κλαρίνο Σπύρος Γιαγκούλας, στο βιολί ο φημισμένος τότε Ταμπατούρλας και στο τραγούδι η Πίτσα.
3.    Διοργανωτής Βασίλης Θειακός. Τοποθεσία μπροστά στου Μπανίκα. Κλαρίνο Σπύρος Κατωπόδης Λούντρος. Τραγούδι Σπύρος Κοψιδάς Φόγιος. Σαντούρι Καμπίλαυκος. Ακορντεόν Μαστροσταύρος. Βιολί Γιώργος Βερύκιος.
4.    Διοργανωτής Μήτσος Καρτάνος (Λαδιάς). Τοποθεσία στου Παναγή. Κλαρίνο Νώντας Σταματέλος.
5.    Διοργανωτής Πάνος Καρτάνος. Τοποθεσία στο χωράφι του Νίκου Καλύβα, στη σκάλα του Αποστόλη. Κλαρίνο ο Κώστας Κακλαμάνης (Ρίπας) και ο Μίλαρης από την Εγκλουβή.

Στο χορό μπαίναμε με σειρά οι παρέες αφού φώναζαν τα νούμερα οι τραγουδιστές. Οι διοργανωτές είχαν ούζο, μπύρα, κρασί, λουκούμι. Για μεζέ είχαν τυρί και πολύ λίγο κρέας. Ίσκιο κράταγαν οι φτέρες που κόβανε από το Φτεριώνα.

Μπορεί τότε να υπήρχε ανέχεια και φτώχεια αλλά μια φορά το χρόνο διασκεδάζαμε, κάναμε τα κουμάντα μας. Τα χρήματα λίγα, το κέφι άφθονο. Άλλωστε οι χαρές ήταν λίγες, Χριστούγεννα, Πάσχα και το Πανηγύρι με τα βιολιά. Κάπου, κάπου κι ένας γάμος. Αυτή ήταν η διασκέδαση στα χωριά τότε.

Advertisements