Κάναμε το λάδι της χρονιάς

IMG_1158
Στην προηγούμενη ανάρτηση αναφερθήκαμε στο μάζεμα των ελιών και τους λούρους. Ας δούμε τώρα πως γίνεται το λάδι στο ελαιοτριβείο της οικογένειας Α. Κατωπόδη μέσα από φωτογραφίες και βίντεο.
Αφού τινάξουμε τις ελιές με τους λούρους και τις μαζέψουμε από τα δίχτυα πηγαίνουμε στο ελαιοτριβείο για να βγάλουμε το λάδι. Ο τόπος μας έχει κυρίως μαυρολιές και ασπρολιές. Ακόμη θα συναντήσετε ποικιλία κορωνέικη αλλά και χοντροελιές επιτραπέζιες, όπως Καλαμών.
Επισκεφθήκαμε το ελαιοτριβείο του Αριστοτέλη Κατωπόδη που μεταφέρθηκε από το χωριό της Καρυάς και πλέον βρίσκεται λίγο πιο έξω από το χωριό μας, στην περιοχή της «Κουκλονιάς» στο δρόμο προς Καρυά, δεξιά στην παράκαμψη προς τον σκουπιδότοπο. Ο Αριστοτέλης συνεχίζει την παράδοση του πατέρα του, Ανδρέα Κατωπόδη, συνδυάζοντας τον παλιό τρόπο εξαγωγής λαδιού με τον καινούργιο στις νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις του ελαιοτριβείου.
Πέραν του φωτογραφικού υλικού μπορείτε να παρακολουθήσετε οπτικοακουστικά και το βίντεο του κ. Θανάση Κατωπόδη από την επίσκεψή του στο ελαιοτριβείο της οικογένειας Κατωπόδη.

Ευχαριστούμε θερμά την οικογένεια Κατωπόδη για τη φιλοξενία στο ελαιοτριβείο καθώς και τον κ. Θανάση Κατωπόδη που συνεχίζει να προβάλλει τον τόπο μας ακούραστα και όμορφα, καταγράφοντας και διασώζοντας την λαϊκή μας παράδοση.

Advertisements