Αναμνήσεις από την Αγγελική Βονιτσάνου!

Ας την ξαναθυμηθούμε στο βίντεο που ακολουθεί.

Την κυρία που βλέπεται στην παραπάνω φωτογραφία οι περισσότεροι την θυμάστε ακόμη. Είναι η Αγγελική Βονιτσάνου, σύζυγος Βασιλείου Βονιτσάνου, και αποτέλεσε μια μορφή για το χωριό μας. Καταγόταν από τον Αλέξανδρο. Ένα χαμόγελο σχηματίζεται στο πρόσωπο όλων όσων την θυμούνται γιατί οι ιστορίες της ήταν ευχάριστες και πολλές φορές προκαλούσαν αυθόρμητο γέλιο, χαρακτηριστικό των παλιών ανθρώπων όταν «καλαμπούριζαν». Φορούσε την χωριάτικη λευκαδίτικη στολή, την μπέρτα και το μαντήλι της και μονίμως χαμογελούσε παρά τις δυσκολίες που είχε, μένοντας χήρα σε μικρή ηλικία, αγωνιζόμενη να μεγαλώσει ολομόναχη τα τέσσερα κορίτσια της. Ήταν ένας πολύ ευχάριστος άνθρωπος που αγαπήθηκε από όλους τους συγχωριανούς της, λατρεύτηκε από τις κόρες, τους γαμπρούς και τα εγγόνια της.

Παλαιότερα έχουμε αναρτήσει στην κατηγορία «Λαογραφικό υλικό – Παραμύθια» μια ιστορία και ένα παραμύθι της αείμνηστης θ. Αγγελικής, όπως τα έχει καταγράψει η Ειρήνη Κατσαρού.

Στο βίντεο που ακολουθεί η κόρη της Ειρήνη Βονιτσάνου ή Ντίνα όπως την αποκαλούμε στο χωριό, επειδή τη βάφτισε η Ντίνα (Κωνσταντίνα) Θειακού, σύζ. Λάμπρου Θειακού, θυμάται ποιήματα και σκόρπιους στίχους που έλεγε η μάνα της ακόμη και όταν μετρούσε τις τελευταίες μέρες της στο νοσοκομείο.

Στη φωτογραφία που ακολουθεί δεξιά εικονίζεται η Ντίνα Θειακού, σύζ. Λάμπρου και η Αγγελική Βονιτσάνου στο σπίτι του παπά-Βαγγέλη.

Τις φωτογραφίες μας παραχώρησε η Ευαγγελούλα Θειακού (παπαδιά), η οποία και τις έχει τραβήξει. Το ερχόμενο καλοκαίρι θα έχουμε την χαρά να εκθέσουμε παλιότερες φωτογραφίες από το χωριό μας και τους ανθρώπους του από το υλικό που ήδη συλλέγουμε από τους συγχωριανούς μας.

Το βίντεο τραβήχτηκε στην Αθήνα στο πλαίσιο της έρευνας που κάνουμε για την προετοιμασία της καλοκαιρινής εκδήλωσης-ταινίας που θα αφορά το Δημοτικό Σχολείο Πλατυστόμων.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=w_hUv0yyqK0&feature=youtu.be]

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...