Ψήνοντας ζυμωτό ψωμί σε φούρνο με ξύλα

Σας παρουσιάζουμε τον παραδοσιακό τρόπο προετοιμασίας ξυλόφουρνου για να ψήσουμε ψωμί. Καίμε το φούρνο και φουρνίζουμε το ψωμί μας. Δείτε το οπτικοακουστικό υλικό που καταγράψαμε τη Μ. Εβδομάδα.

Ρίχνουμε κλαρίδες (ξερά κλαδιά δέντρων) στο φούρνο και τις καίμε μέχρι να ασπρίσουν τα σιδερένια στεφάνια που έχει η καμάρα του φούρνου. Απομακρύνουμε με ένα σίδερο που λέγεται «γράβαλο» τα κάρβουνα και τρίβουμε την πλάκα για ασπρίσει. Βρέχουμε σκίνο ή διάφορα μυρωδάτα κλαδιά και τα δένουμε σε ένα μακρύ ξύλο ή σίδερο. Την κατασκευή αυτή την ονομάζουμε «πάνα«. Με την «πάνα» τραβάμε τη στάχτη («πανίζουμε«) για να καθαρίσουμε την πλάκα, στην οποία θα τοποθετήσουμε τα καρβέλια. Κατόπιν δένουμε σε ένα άλλο μακρύ ξύλο ή σίδερο ένα ύφασμα χοντρό ή μια πετσέτα, το βρέχουμε και με αυτό απομακρύνουμε τα υπολείμματα στάχτης απο την πλάκα.

Ρίχνουμε τα καρβέλια, αφού πρώτα τρυπήσουμε το πάνω μέρος με ένα μικρό ξυλαράκι, για να μη σηκώνεται η φλούδα. Τα αφήνουμε μιάμιση με δυο ώρες μέσα στο φούρνο, ανάλογα με το μέγεθος των καρβελιών και τη θερμοκρασία του φούρνου, έχοντας σφραγίσει το μπροστινό άνοιγμα. Όταν το ψωμί πάρει το επιθυμητό χρώμα τοποθετούμε άλλο ύφασμα σε ένα ξύλο ή ένα σίδερο και βρέχουμε τα καρβέλια μέσα στο φούρνο για να μη μαυρίσουν. Ελέγχουμε το ψήσιμο δεδομένου ότι δεν μπορούμε να ρυθμίσουμε τη θερμοκρασία του φούρνου.

Ξεφουρνίζοντας το ψωμί χτυπάμε τα καρβέλια στην κάτω πλευρά και αν ακούγεται σαν κούφιο τότε είναι ψημένο. Τα σκουπίζουμε με μια πετσέτα αφαιρώντας και την τελευταία στάχτη. Κόβουμε το φρεσκοψημένο ψωμί μας… και καλή μας όρεξη!

Δείτε στα βίντεο που ακολουθούν όσα περιγράφηκαν παραπάνω:

Advertisements